måndag 4 mars 2013

banjan - afghansk auberginegryta


Det tog ett ganska bra tag innan jag tog till mig auberginen till mitt hjärta men nu är den där och så förblir. Ett av mina absoluta favoritrecept när det gäller denna spännande grönsak är detta, maträtten heter banjan och kommer från Afghanistan. Receptet har jag hittat i den fantastiska kokboken Kryddor från Rosengård.



till fyra portioner behöver du:

2 auberginer
olja
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 burk krossad tomat
1 tsk salt
1 msk masala
färsk bladpersilja
färsk koriander

så här gör du:

Skär auberginerna i skivor, lägg dem på ett fat och salta rejält. Låt dem ligga i minst en halvtimme och skölj sedan av saltet (för att bli av med det beska). Stek i olja så att de får färg.

Lägg över auberginen i en större gryta, pressa vitlök och lägg i. Skiva paprika och lägg på tillsammans med masala, salt, krossade tomater, hackad koriander & bladpersilja (eller det du gillar bäst).

Låt puttra på svag värme under lock i cirka 10 minuter sedan 5 minuter utan lock. Strö över hackad koriander & bladpersilja.

Servera gärna yoghurt, libabröd och ris till!

p.s jag har ändrat lite från receptet i boken

2 kommentarer:

Tant Gul sa...

Mmm..Gott!! Det hrä måste jag prova någon dag. Både min man och jag älskar aubergine

Hovkonditorn sa...

Åh, så gott det låter!