tisdag 17 juli 2012

kamutvetesallad pumpafrö & basilika

Nu var det dags. Efter att ha stått alldeles för länge i skafferiet blev det en sallad med kamutvete. Sädesslaget sägs vara uråldrigt och odlades först kring floderna Eurfrat, Tigris och Nilen. Vidare säger "legenden" att ett korn kamutvete hittades på 40-talet i en pyramidernas gravar. Detta togs till Nordamerika där det förädlades.

Kamut är större än vanligt vete. Det goda är att smaken är lite nötaktig och konsistensen något hårdare och gummiaktig (detta beror givetvis på hur länge kamutvetet kokas) (källa Wikipedia & Frebaco hemsida).

  


till fyra personer behövs:


1 stor kvisttomat
2 vårlökar
2 dl okokt kamutvete
1 dl färsk basilika
1 dl rostade pumpafrön
saften från 1/2 citron
2 msk fin olivolja
salt & peppar

gör så här:


Börja med att koka kamutveten. Koka upp 3 dl vatten med lite salt. Lägg i 2 dl. Koka under lock på svag värme i 10 minuter. Dra kastrullen från plattan och låt gärna stå några minuter. Rör om med en gaffel, lägg i lite smör/olja och låt svalna.

Skär tomaten i mitten och ta bort kärnorna. Skär sedan i kuber. Finhacka vårlöken. Finhacka eller klipp basilikan. Blanda kumutvete med lök, tomat och basilika. Tillsätt olivolja, citronsaft och rostade pumpafrön, blanda. Smaka av med salt och peppar.


2 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Vilken god vegetarisk sallad! Perfekt för mig som brottas med en gigantbasilika som bara växer och växer i köksfönstret... I-landsproblem ;) Ska testas!

Katarina sa...

Låter härligt att brottas med jättebasilika, vem vinner :)