måndag 5 mars 2012

siomai - filippinska dumplings

I lördags sprudlade det av matglädje i Hammarkullen, vi var ett kreativt gäng som samlades för att umgås genom att laga och äta mat tillsammans. Sara och Jojo var än en gång gästkockar och delade med sig av sin asiatiska kulinariska matlagning. Sist de var med och lagade mat i röda stugan var Sara höggravid och nu var den lille med på sin första matträff. Matlagning ska börjas i tid! Vi lagade en favorit i repris, filippinsk fruktsallad och sedan blev det dumplings för hela slanten. Gott och roligt att laga. En social maträtt att laga då det tog tid att göra alla små knyten.

Det var sex nya personer med vilket är fantastisk roligt. En är journalist och var med för att göra en artikel om våra matträffar i Hammarkullen, så håll ögonen öppna framöver i tidningen Nordost. Det var även en kock från Bolivia med, så nu hoppas vi på att få utforska det sydamerikanska köket tillsammans med henne. Detta var den sjätte träffan och jag känner mer och mer efter varje träff att konceptet mötas genom mat är en fantastisk grej. Mat är gemenskap, mat är kommunikation och mat är glädje!


Siomai är ursprugligen en kinesisk dimsumrätt (smårätt) som är mycket populär bland Filippiner. Fyllningen kan variera men innehåller nästan alltid fläskkött. Vi använde istället nötkött vilket blev väldigt gott. Vi gjorde även en omgång med sojafärs även de blev utsökta.

det här behövs till 50 dumplings, 4-6 personer:

1/2 kg valfri färs
1 burk vattenkastanj
1 morot
1 liten gullök
1 liten burk räkor
3 msk sesamolja
2-3 vårlökar
1 ägg
1 pkt wonton papper
vatten
salt och peppar ( ungefär 1/2 tsk av vardera)

gör så här:

Finhacka lök, morot, vattenkastanj och vårlök. Använda bara det gröna på vårlöken. Blanda färsen ordentligt med grönsakerna i en skål. Vispa äggen och tillsätt hälften i färsblandningen. Häll i sesamolja samt salt och peppar. Blanda.
Ta ett wontonark och lägg en klick fyllning i mitten. Ta vatten längs med kanterna (pensla med fingret går bra). Ta upp kanterna så att ett litet knyte bildas. Se till att de sluter tätt. Fortsätt tills du har en massa härliga små knyten.
Ångkoka i 15-20 minuter. Ät tillsammans med chili & soyadipp och jasmineris.

chili & soyadipp



det här behöver du:

1 dl matolja
5 klyftor vitlök
3 tsk sambal olek
mörk soja (vi använde den filippinska sojan Datu Puti)

så här gör du:

Hacka vitlöken och fritera den i matolja, så att den får färg (hög värme). Tillsätt sambal olek, stek någon minut. Chilioljan serveras för sig och sojan för sig. Alla har var sitt fat och blandar sin egen chili & sojadipp. På så sätt kan var och en reglera styrka genom mycket eller lite chiliolja blandat med valfri mängd soja. Doppa dumplings i dippen, yammi! Denna dipp är även väldigt god till jasmineris.



dumplings med sojafärs, kolla in alla läckra former, ingen dumpling är den andra lik :)























Inga kommentarer: