lördag 17 september 2011

kenyanska & somaliska smaker

Nu har första träffen med matcirkeln gått av stapeln. Det blev en skön blandning av samtal, människor som aldrig förut träffat varandra, skratt och tre rätter från Kenya och Somalia att utforska. Sado, Fatima, Fardusa och Jasmine visade hur man lagar sambosas, marahagwa och chapati.

Först ut var sambosas som är lite av en "nationalrätt" för Somalia. Under ramadan är sambosas vanligt och rätten förekommer även som ett tilltugg/snack tillsammans med kaffe. Många olika moment och en viss teknik krävs för att lyckas med de spröda gyllende trekantiga pirogerna. Innan när jag har ätit sambosas har jag mumsat i mig, numera kommer jag äta med andakt. Gott om tid, gedigen erfarenhet och en stor dos fingerfärdighet krävs för att laga dessa läckerheter. Jag känner stor respekt inför alla som kan laga sambosas!

Marahagwa är en böngryta som är gjord av pintobönor, lök, olja, tomat och olika kryddor. Sado och Fatima hade blötlagt och kokat bönorna innan så denna rätt gick fort att laga. Pintobönorna påminde lite om bruna bönor. Det platta chapatibrödet fick ersätta bestick när vi åt det kryddiga grytan.



Trekantiga ofriterade sambosas, det är viktigt att formen blir rätt och att de inte läcker fyllning. Vi var många som fick vika om våra sambosas.






dada!! färdiga spröda sambosas fyllda med nötfärs, vitlök, chili och gul lök



den här stekplattan kommer från Somalia



i Sverige är chapati främst förknippat med det Indiska köket, faktum är att det kenyanska köket har många influenser från det Indiska köket



marahagwa

Inga kommentarer: