tisdag 8 mars 2011

ratatouille

Den franska grönsaksgrytan ratatouille har jag länge velat provat, nu har jag äntligen kommit till skott. Jättegott!




detta behövs till en rejäl sats, ca 8 portioner:


4 röda lökar
2 gula lökar
4 stora röda paprikor
2 stora gula paprikor
3 små äggplantor
3 zucchini
10 stora färska flådda tomater
5 msk olivolja
2-3 tsk salt
peppar
4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk oregano
1 tsk timjan

gör så här:

Skala och grovhacka löken. Skala, tvätta och strimla paprikan. Skär; äggplanta och zucchini i kuber. Tvätta tomaterna och skär ett kors. Låt ligga i varmt vatten (använd vattenkokare) ett par minuter, dra sedan bort skalet. Grovhacka tomaterna.

Fräs grönsakerna (allt utom tomaterna) i olja i en stor gryta. Lägg i tomaterna efter ungefär 5 minuter. Låt röran koka under lock i 30 minuter.

Lägg i kryddorna och vitlöken och koka utan lock. Sammanlagt ska grytan koka i sammanlagt 50-60 minuter. Smaka av på slutet och det behövs mer salt, kryddor och vitlök.

Gott som tillbehör till fisk eller lamm. Eller till pasta eller ris. Smaklig måltid!

Orginalreceptet kommer från Anna Bergströms fantastiska kokbok: Annas medelshavsmat

Inga kommentarer: