onsdag 28 april 2010

glad skylt


Denna fina skylt och en blå himmel med ett stort fluffigt moln gör mig glad :)

torsdag 22 april 2010

auberginegryta


det här hade jag i min gryta (4 portioner):

1 stor aubergine
ungefär 200 g frusen bladspenat
1 stor gullök
4 msk tomatpuré
1/2 citron
bladpersilja
salt
peppar
olja
vatten

så här gör du:

Tvätta och skiva aubergine. Salta skivorna och lägg på ett fat, låt dra i 20-30 minuter. Skölj av. Skala och hacka löken, stek i olja. Tillsätt bladspenaten, stek lite till. Ställ blandningen åt sidan.

Stek abuberginen i olja så att den får färg på båda sidor. Tillsätt tomatpuré och vatten så att det täcker auberginen. Småputtra ca 10 minuter. Tillsätt lök/spenatblandningen, salt, peppar och saften från en halv citron. Puttra lite till, ca 10 minuter.

Finhacka rikligt med bladpersilja och strö över. Gott att äta basmatiris och libabröd till.



Nyttigt, gott & vackert med massor av färsk bladpersilja!



Till grytan åt jag "dillris": basmatiris med torkad dill, saffran, gurkmeja & svarta oliver.


Smaklig måltid!

tisdag 20 april 2010

goda & salta oliver



Jag verkligen älskar oliver. Idag provade jag en ny sort som visade sig vara supergoda. Smakrika, fasta och salta!




Så här ser förpackningen ut, finns att köpa på Hammarhallen i Hammarkullen. Ett halv kilo kostar 18 kr.

ugnspannkaka med salt & syrligt

Ugnspannkaka är nostalgi för mig och något som jag äter allt för sällan. I min uppväxt så var det oftast fläskpannkaka med fläsk eller bacon i. På senare tid har jag ätit ugnspannkaka utan fläsk eller bacon i, något som jag faktiskt föredrar. Tjusningen (om man nu tycker det finns någon tjusning) med bacon och fläsk är väll att det ska vara knaprigt & krispigt? Vilket försvinner i mina ögon om det tillagas i pannkakan. Hellre servera bitar av knaprig bacon till ugnspannkaka än i är min åsikt.

Att äta något salt till ugnspannkaka är verkligen gott. Detta salta behöver nödvändigtvis inte vara något köttigt. Min bror och hans flickvän brukar ha stekt hallomumiost till vilket är mycket gott. I söndags åt jag middag hemma hos dem och kombinationen ugnspannkaka (som är lite söt i sig), salt halloumiost & syrlig ligonsylt (hemmagjord) fick mig att jubla. Prova!!




detta behöver du till 4 portioner:

3 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
smör/margarin till formen

så här gör du:

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form. Vispa sönder äggen lätt i en skål, tillsätt hälften av mjölken, mjölet & saltet. Vispa slätt. Häll i resten av mjölken. Vispa. Häll smeten i formen. Grädda i ugefär 30 min, tills pannkakan har fått färg och blivit stel. (receptet är från rutiga kokboken).



En grann pannkaka :)

måndag 19 april 2010

maragbedindjang eller shuroshtbedingdjong

Jag har varit och hälsat på min vän Marhdeia och hennes familj ett par dagar. Alltid när vi ses blir det mat i massor. Vi snackar mat, tittar på foton av mat och äter såklart massor av goda maträtter. Det var hon som introducerade mig i den persiska matbloggsvärlden. Inte för att jag kan läsa persiska. Men många persiska matbloggar är väldigt pedagogiska med steg för stegfoton. Både Marhdeia och hennes man lagar i mina ögon supergod mat, oftast arabisk eller persisk men även en och annan pizza.


En kväll åt vi maragbedindjang (arabiska)/ shurosthtbedingdjong (persiska) som är en auberginegryta (det finns en stor risk att jag har stavat fel).

Stek lök, stek nötkött tillsätt tomatpuré, vatten, salt, citron, en speciell kryddblandning. Fritera aubergine i olja och lägg i grytan. Detta ska puttra länge. Enligt Marhdeia är den största skillnaden mellan den arabiska och persiska varianten hur man skär auberginen. Den arabiska har skivad aubergine och den persiska har aubergine skuren på längden.

Till den goda & mustiga grytan åt vi saffranris, oliver, sallad och libabröd. Till maten drack vi lebin (arabiska)/ dugh (persiska) som är en yoghurtdryck av yogurt, vatten och salt.


Efter maten drack vi starkt te med mycket socker och mumsade på smördegsbullar med vit sirap, fikon, aprikoser och kaffegodis. I bakgrunden skymtar guldfiskar från det persiska nyårsfirandet.

måndag 12 april 2010

inspirerande möte & ljuvlig choklad

Nu i kväll har jag varit på ett inspirerande möte med nätverket mot nedskärningar, för en levande förort här i hammarkullen. Jag har varit på många olika slags möten i mina dar. Tyvärr måste jag säga att många har varit oinspirenade på så sätt att människor inte har mötts. Det är lätt att endast en eller några personer kommer till tals och resten "sitter av tiden". Därmed går kreativitet och engagemang till spillo.

Mötet idag var mycket lyckat då vi "minglade" och pratade i smågrupper. Många kreativa tankar & idéer lyftes fram, det känns som att det är många bra saker på gång. Dessutom var det extra trevligt när det var "mingelfika" med godsaker som: libabröd, hummus, tatziki, grönsaker, kaffe, te, chokladkakor och frukt :) Ett stort tack till er som stod för alla förberedelser!



Caroline hade bakat denna goda chokladkaka med vit choklad och hallon i. Det söta från chokladen tillsammans med hallonens syrlighet var en riktig hit!


Louise bjöd på smarriga chokladkakor med mycket choklad!


Ett härligt fruktfat är alltid lika uppskattat!

söndag 11 april 2010

längtan efter sukiyaki & rosa träd



Nu sprudlar körsbärsträden i tokyo för fullt. Tänkt att strosa omkring bland alla rosa blommande träd & människor, få nya intryck, inspiration och nya möten. Utforska trädgårdar och delta i långa te-cermonier. Maten för att inte tala om maten, tänkt att utforska det japanska köket på plats, vilken lycka :)

Sukiyaki - Denna rätt tillagas vid bordet, middagsgästerna doppar ner olika godsaker (ex grönsaker, kål och oxkött) i en gryta med sojasås & sake. Detta doppas sedan i vispat rått ägg.

Tempura - Är grönsaker, räkor, fisk & annat som friteras i olja.

Sushi - Vinägerkryddat ris med tillbehör som fisk, tofu, omelett, avokado & grönsaker. Oftas äts inlagd ingefära och wasabi (grön pepparrot) till.

Någon gång i livet ska jag sitta under ett rosa blommande körsbärsträd i japan och mumsa på inhemska godsaker :) Så länge får jag äta sushi hemma i götet, vilket känns ganska okej det med. Idag fick jag faktiskt lite lite japanfeeling när jag åt min middag från Sun Sushi, gott!

lördag 10 april 2010

smakens poesi

Vad sägs? Här är juicen som har allt, kanske något inför beach 2010 ;) Texten som följer står på baksidan av denna fantastiska dryck.




Hälsa och perfekt självkänsla eftersom frukter
och morötter innehåller massor av vitaminer
och mikroelementer.

Välbehag tack vare juicens sammetslika
konsistens och smak.

Underbar figur eftersom morötter är en rik
källa på fibrer.

Produkt av morötter med den högsta kvalitén
och med ursprung från undersökta odlingar.

onsdag 7 april 2010

tyvärr, brödet är slut...

Att hänga på café, själv eller med vänner har alltid varit min grej, jag är en riktig fikaperson. Jag har kommit på att det ofta blir samma café med samma person och även med mig själv. När jag sitter själv och skriver eller pluggar blir det oftast angereds centrum. Med min mamma är det alltid Ahlströms konditori. Jag och Maria är inne i en 1000 och en natt period, där vi alltid beställer samma sak, hon arabiskt kaffe och jag starkt te med massor av socker i.

Med Anna-Maria blir det i stort sätt alltid det franska caféet vid grönsakstorget. Ofta beställer även hon och jag samma sak, en baugette och en bakelse att dela på eller en choklad- och en kaffebakelse och tar halva var. Men idag skulle vi slå på stort och äta frukost. Tydligen serverar de frukosten endast fram till 10.00 och då är det prick 10.00 som gäller. Vi kom 10.10. Jag log ett av mina trevligaste leenden (tycker jag själv) och frågade om de kunde göra ett litet undantag. Då fick jag den sämsta ursäkt jag hört:

- tyvärr det går inte, brödet är slut. Så det kan jag inte servera.

Detta säger killen när hyllan bakom honom är överfull av baguetter, limpor, frallor och annat bröd. Hallå lite service!! (och kreativitet, ursäkten var inte direkt den bästa). Jag tror att chanser att få en frukost några minuter efter utsatt sluttid hade varit betydligt högre på ett café utanför centrum. Jag kan uppleva att caféer utanför centrum är mer måna om sina kunder. Inne i stan spelar det liksom inte så stor roll, kunderna kommer och går. Speciellt gäller detta de större cafékedjor som finns. Självklart finns det flera fik i centrum som jag gärna supportar för att det har trevligt bemötande, gör det där lilla extra. Men jag vill slå ett slag för fik (och även restauranger) utanför centrum, det är oftast där den genuina servicen finns!!

söndag 4 april 2010

säg omelett

Vad passar bättre än en kavalkad av goda omeletter så här i påsketider! Omelett är i mina ögon en superrätt, då den går att variera i det oändliga. Jag brukar göra min stadardomelett på 2 ägg, en skvätt mjölk eller vatten, havssalt och nymald peppar. Vispar försiktigt med en gaffel, det ska vara lite "stimmigt". Sedan gräddar jag den på svag värme, så den blir krämig.

Maria däremot gör sin standardomelett med spiskummin i, samt att hon har högre värme så omeletten får en hårdare yta. Det är också gott! Det var faktiskt när jag lärde känna Maria som jag återupptäcka omeletten, och nu har vi blivit riktigt goda vänner! Både jag och omeletten och jag och Maria :)



Ibland är det enklaste gott nog, här en enkel omelett med parmesanost.




Omelett med pamesanost, tomat & färsk timjan. Tomater, färska örter och ost som fetaost, brieost och mozzarella är super på omelett!




Matig omelett med färsk broccoli, kokt potatis & spiskummin. Perfekt att fylla matlådan med.




Omelett med färska kantareller. Stek svampen i rikligt med smör och toppa sedan omeletten. Gudomligt gott!




Omelett med ruccola, ädelost & massor av spiskummin. Smarrigt!


Glad Påsk!

torsdag 1 april 2010

ett aprilskämt?

Indiska resturanger finns det gott om i Göteborg och i regel håller de flesta hög klass. Men det finns undantag vilket vi fick erfara med råge idag. Glada i hågen gick vi till en nyöppnad Indisk restaurang i norra Göteborg. Jag ser inte mig själv som någon "svår" & kräsen gäst men självklart räknar jag med trevligt bemötande och åtminstonde hyfsad mat. Vi fick ingetdera. Dålig service, ofräsch toalett och rent utav äcklig mat :(

Grönsakgrytan bestod av frysta "findusgrönsaker" och den indiska osten hade förmodligen varit upptinad, fryst och upptinad igen. Inte ens riset smakade som sig bör. Detta hade säkerligen fått vilken Indisk kock som helst att rodna av skam.

Jag tycker att det är väldigt svårt att som gäst klaga, och artig som jag är nickade jag lite halvdant när jag fick frågan: smakade det bra? När vi var på restaurang E.A.T var personalen genuint trevlig & stämningen varm vilket gjorde att besöket kändes okej trots att maten inte var någon hit.

Tyvärr fanns inget som kunde väga upp maten på denna Indiska restaurangen möjligtsvis att lassin smakade ok (inte mer än okej). Fast det är väll det minsta man kan begära på en indisk restaurang. Nej, denna restaurang håller vi oss borta från framöver. Vi kan ju alltid låsas att restaurangen utsatte oss för ett litet aprilskämt, ett ganska dåligt sådant.