söndag 12 december 2010

smörkola med havssalt & chokladkola

Snart är julen här och vi har haft en mysig kolakväll som slutade i ett snöigt äventyr. Efter att ha kletat ut all smet kom jag på den geniala idén; vi ställer ut plåtarna i trädgården. Detta för att klockan var mycket och vi ville att kolan skulle stelna fortare än fort. Ut i vinterkylan med plåtarna. Sen pusta ut i soffan med lite glögg, som snabbt blev mer glögg.

Plåtarna! Massor av snö på vardera plåt, under snön fanns kola, en mycket märklig sådan. Vår julkola blev i flera lager, det var som att ingredienserna hade tappat taget om varandra. Kanske inte så snygg, men gott. Riktigt gott faktiskt!



Smörkola med havssalt

30 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl grädde
1 krm havssalt

gör så här:

Alla alla ingridienser i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i 10-15 minuter gör ett kulprov. Häll ut smeten på bakplåtspapper. När den har svalnat & stelnat skär upp den i bitar.

receptet kommer från aftonbladets bilaga: härligt hemma


chokladkola

3 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
3 msk kakao

gör så här:

Blanda alla ingridienser i en tjockbottnad kastrull. Koka tills smeten klarar kulprovet. Häll kolasmeten på bakplåtspapper och låt svalna. Skär kolan i bitar när den svalnat & stelnat.

receptet är från aftonbladets bilaga: söndag

vad är kulprovet?

Ta en liten bit av kolasmeten och lägg i ett glas med iskallt vatten. När smeten går att rulla till en kula är den klar.

Inga kommentarer: