måndag 15 november 2010

moussaka

Ännu ett grekiskt recept som har fått sin inspiration från Alexandra Pascalidous kokbok; min stora feta grekiska kokbok.


detta behöver du till fyra hungriga personer:

2 auberginer
cirka 1 kg potatis

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
350 gram nötfärs
2 burkar krossade tomater
3 msk tomatpuré
bladpersilja (finhackad färsk eller frysen)
kanel (cirka 3 krm)
salt & peppar
paprikapulver
lite chilipulver

riven ost (gärna lagrad)
ströbröd

1 dl vetemjöl
2 msk rapsolja
6 dl mjölk
salt
1 1/2 dl riven ost
2 ägg


så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginerna i encentimeters tjocka skivor. Låt ligga i saltat vatten i cirka 20 minuter. Torka sedan av med med hushållspapper. Skala och skiva potatisen, stek i olja och lägg åt sidan.

Skala och hacka löken, hacka vitlöken stek i olja med chili, paprika och kanel. Tillsätt färsen och stek tills den inte är röd längre. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och persilja. Låt småkoka i cirka en kvart och smaka av med salt & peppar.

Häll i mjölken och oljan i en kastrull, vispa i mjölet. Koka på medelvärme och rör hela tiden, cirka 2-3 minuter. Låt puttra ett par minuter. Ta åt sidan och lägg i osten. Vispa äggen och häll i såsen, salta & peppra.

Lägg potatisskivorna på botten av en smord form med höga kanter. Bred sedan ut köttfärsröran över potatisen. Lägg aubergineskivorna ovanpå och täck sedan med ostsåsen. Tillsist strö riven ost och ströbröd överst.

Grädda moussakan i mitten av ugnen i ungefär trekvart i mitten av ugnen.

Gott med tzatziki till, smaklig måltid!



Extra god och knaprig yta blir det med ströbröd.

Inga kommentarer: