tisdag 20 juli 2010

kikärtssallad

En kikärtssallad går snabbt att slänga ihop, om man har färdigkokta ärtor hemma. Denna sallad går att variera i det oändliga. Jag brukar ha en bas på kikärtor, någon lök, någon färsk kryddväxt, citron, olivolja och salt.

Denna bas varierar jag med lite "vad som helst" exempelvis är det gott och färgglatt med paprika & soltorkade tomater. För den som vill göra en mer matig kikärtssallad kan någon grönsallad och grönsaker läggas till. Här kommer "mitt basrecept":



Detta behövs till 4 portioner:

400 g kikärtor (ett pkt färdigkokta)
2 vårlökar
1 näve bladpersilja
3-4 msk olivolja
saften från 1/2 citron
en skvätt vit balsamvinäger
havssalt & nymalen svartpeppar

Lägg till om du vill ha en matigare sallad:

3 nävar ruccolasallad
15 kalamataoliver
10 cocktailtomater


Så här gör du:

Skölj kikärtorna noga i kallt vatten. Finhacka löken och persiljan. Lägg kikärtorna i en skål, häll över olivoljan & balsamvinäger, pressa citron över.

Tillsätt den hackade löken & persiljan, blanda väl. Salta och peppra, låg stå en stund innan servering så smakerna får komma fram.

För dig som vill ha ruccolasallad: ta ett stort fat och sprid ut sköljd sallad. Lägg kikärtssalladen i mitten. Dekorera med oliver och halverade cocktailtomater.

Njut!

Inga kommentarer: