tisdag 2 mars 2010

marockansk linsgryta



Detta receptet hittade jag i mina gömmor. Ursprungsreceptet kommer från ett häfte om veganism som Djurens Rätt gav ut för många år sedan. Jag har ändrat en del i receptet men basen är det samma.

Detta behövs till fyra personer:

2 dl gröna linser
1 gullök
2-3 dl färdigkokta kikärtor
2 stjälkar selleri
1 burk körsbärstomater
5 dl grönsaksbuljong
olja
0,5 g saffran
2 tsk grön harissa (kryddblandning, går bra med 1/2 tsk chili och 1 vitlöksklyfta istället)
1 citron
färsk bladpersilja
salt och peppar

Så här gör du:

Börja med att skölja och blötlägga linserna, låt de ligga i blöt i cirka en timme.

Hacka och fräs löken i olja, tillsätt saffran, grön harissa, linserna samt grönsaksbuljongen. Låt koka med lock i ungefär 20 minuter.

Skölj och hacka sellerin, tillsätt den och tomaterna, låt koka ytterligare i 10 minuter.

Lägg i kikärtorna och smaka av med salt och peppar. Tillsätt saften från en halv citron och strö hackad bladpersilja över.

Servera citron och couscous till.



smaklig måltid!

2 kommentarer:

Handmade sa...

Det finns en marockansk butik på Andra Långgatan 22 i Göteborg som säljer såna marockanska lergrytor. Dom har även mycket annat fint från Marocko, verkligen dom bästa priserna på marknaden! Butiken heter Handmade

Katarina sa...

Tack för tipset! Jag ska kolla upp butiken vid bästa tillfälle // Katta